VILLA ANDERSSON

LOCATION

HALMSTAD, SWEDEN

YEAR

2021

STATUS

SIZE

PROGRAM

PRIVATE VILLA

IMAGES

COMPLETED

740 m2

AGAB

Rityta 1-100 3.jpg

VILLA ANDERSSON is situated in Frösakull, Halmstad, looking out over the sea of Kattegatt. The villa displays a great architectonic quality while simultaneously preserving the site specific properties such as the view of the sea and forest, the configuration of its facades, the chromatic richness and contours of the surroundings whilst respecting the integrity of the local zoning plan. The goal was to make use of the site’s specific prerequisites to achieve a complete harmony between nature and the building. This harmonic unity is created through the relationship and interplay between the site, form and materiality. The result is a unique house where the choice of material connects the villa to the landscape whilst ageing gracefully.

Space influences us and we influence space within the infinite space of possibilities in architecture. I am constantly searching for spatial quality related to the possibilities of use that differ from the standard typology. Having a background as a stage designer I am used to experiment with space and light.  This new spatial typology is more rooted in our new way of living, our new social habits and the need to connect and expand the use of our home in relation to a spatial environmental idea. In all my projects I search for spaces that inspire, tracking down architectural expressions that enrich the concept.  Inspired by a type of ventilation chimneys used in the houses of Hyderabad, Pakistan, I discovered that they can be transformed into “voids”, becoming a light source and a spatial expression as well. It opened up the possibility of new defined and connected spaces. The addition of “voids” has resulted in a spatial complexity in the family house typology as well as the architectural expression.  It might challenge the viewer at first glance, but later we get emotionally involved with the spatial richness of the volume and the richness of the interior.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        Section Diagram of Villa Andersson showing the passive ventilation method

 

The house is designed to have “lungs”. These “lungs” are a combination of large voids and skylights that together create a passive ventilation method while providing an abundance of natural light. The skylights are facing north and south to maximize the effect and the influx of natural light. Due to regulations, the project is also equipped with an active ventilation system that can ensure a pleasant indoor climate in case of extreme weather conditions or during harsh winters.

 

The house consists of two architectonic bodies, a rectangular concrete core and a protective shell folding over itself. The shell, which is made of a metal construction and cladded in wooden panels, fuses with the concrete core creating a building envelope that blurs the lines of the traditional architectural elements. The primary load is taken care of by a composition of wall- and beam system while protective shell cares for the secondary loads. The concrete core carries the first floor which creates a feeling of a floating slab. This is reinforced by the open plan at the ground floor and by the floor-to-ceiling windows running along the façade. The shell’s metal structure is clad on the outside with “Shou Sugi Ban”-processed and carbonized Accoya panels 25 x 600 mm (zwarthout_shousugiband). This process ensures that the wood is protected from rain, rot and pests, whereas the inside paneling is performed in oak, 22 x 120 mm. The remaining walls and soffit are performed in concrete. The surrounding terraces and gardens consist of different levels following the existing landscape.

BLT BUILT DESIGN AWARDS 2021: Winner in Architectural Design - Residential

 

ARCHITECTURE MASTERPRIZE AWARD 2021Honorable Mention in Architectural Design / Residential Architecture - Single Family

BLT winner symbol.png
winners_badge.png