VILLA SINGER

LOCATION

MALMÖ, SWEDEN

STATUS

YEAR

1999

SIZE

PROGRAM

PRIVATE VILLA

PHOTO

COMPLETED

280 m2

FREDRIK DAHL

Villa Singer is a low-budget villa with personal attitude. It is an experimental house built with alternative materials and based on alternative construction principles. Our aim was to find a construction system that, although generally applied to industrial buildings, could be adapted to a villa - in terms of its load-bearing and spatial elements, its more specific details, and the required scale.

The family’s social life played a central role in the design, with a large kitchen and dining room and ample space for social interaction. The indirect lighting in the entrance hall accentuates the impression of being in a transitional space. On entering the double-height, open-plan kitchen and living room, you are impressed by a sense of Villa Singer’s massiveness. Looking up, you note the apertures and recesses in the walls, permitting light to enter from above. Sections of the upper bedroom walls extend into the kitchen as a kind of volumetric intrusion.

The use of load-carrying sheet-metal cassettes was seen as a cost-effective approach.  It offered the advantage of allowing walls and ceilings to be dealt with basically in the same way – interesting from the aspects both of installation and use of space.

 

A combination of bricks and beam elements achieves the primary load-bearing capacity, the climatic protection system having only a secondary load-bearing role. This means that the structural characteristics of a house can be described in terms of two load-bearing systems, one of which is concerned primarily with climatic protection, with all further characteristics of the house being subordinate to these two systems.

ABELARDO GONZALEZ ARKITEKTBYRÅ  ||  BOX 4213  ||  203 13 MALMÖ  ||  SVERIGE  ||  +46 (0)705 843894  ||  INFO (a) ABELARDOGONZALEZ . SE

© 2018 BY CAROLINE DIEDEN

  • LOGO_lightgrey2_ig
  • LOGO_fb_03
  • LOGO_in_03